• TQT; Taijiquan en Qigong tijdschrift 7 (2019) nr. 26, p. 30 -33

  Oosterse kunst in ee nieuw jasje

  Sinds 2013 full time fotograaf/beeldmaker. Winnares “Kracht vanRotterdam 2016”. Lid van de Landelijke gespreksgroep Creatief van de Fotobond. Voordat zij ging fotograferen schilderde Monica en maakte zij een studie van de Aziatische schilderkunst en van de regels van het Oosterse perspectief.

  Dit artikel is een aangepaste tekst van een lezing die zij hield voor de Kunstkring Alexander in Rotterdam. Een korte schets van de geschiedenis van de Oosterse schilderkunst en hoe zij die principes met moderne materialen in haar schilderijen en fotowerk toepast.

   

   

   


  http://www.tqt.nu/
 • De Heraut 1 mei 2019

  Artikel over de waternimfen.


  www.herautonline.nl/?p=77753
 • AD oktober 2013

  Monica van Kleef heeft veertien poppenhuizen. Ze knapt ze op, richt ze in en gaat naar speciale ‘poppenhuisbeurzen’. En dat doet ze niet alleen, maar samen met haar echtgenoot. Het begon allemaal met een lieve vader die een poppenhuis voor zijn dochter bouwde, maar de fascinatie voor poppenhuizen is bij Monica uit Hillegersberg nooit weggegaan. Zevenendertig jaar geleden, toen ze net getrouwd was, knutselde haar man het frame voor het allereerste huis in elkaar. Monica ging met het interieur aan de slag. ,, Het maken van dakpannen of piepkleine boekjes voor in de bibliotheek. Dat is maandenlang handwerk,’’ zegt ze. Het knutselen doet Monica vaak zelf, hoewel ze ook veel spulletjes op Marktplaats, beurzen en tweedehands markten koopt. Inmiddels heeft ze veertien poppenhuizen, van bakkerijen en stoffenwinkels tot herenhuizen en een bedoeïenentent. Maar de meest bijzondere is toch wel het Chinese poppenhuis, dat al jaren met veel zorg en liefde ingericht wordt. Het is niet geheel toevallig dat dit Monica’s lievelingshuis is. Vijftien jaar geleden kwam ze door twee Chinese studenten van haar man in aanraking met de Oosterse cultuur, wat resulteerde in het maken van Chinese schilderijen en het verzamelen van Oosterse spulletjes. ,,Die poppetjes zijn moeilijk te vinden. Sommige zijn speciaal voor mij gemaakt in Sjanghai,’’ zegt ze, wijzend op de Chinese figuren die tussen de minimeubels staan. Ook staat er een uniek Koreaans poppenhuis in huis. Ooit kocht Monica een pop voor haar Chinese poppenhuis bij een vrouw in Doesburg, ook een verzamelaar. Toen zij later op Markplaats tegen een Koreaanse poppenhuis aanliep, ontdekte ze dat de verkoper de man van deze vrouw was. Zij bleek te zijn overleden. Monica kocht het uit nalatenschap. ,,Met deze aankopen hadden de poppen hun huis weer terug.’’ Samen met haar man bezoekt ze ook beurzen, waar piepkleine meubeltjes, plantenbakjes en andere poppenhuis accessoires ingekocht worden. Op de weg ernaartoe herkennen ze de andere bezoekers al: de stellen zijn boven de 60 jaar en de vrouw heeft vaak een brilletje op. ,,Net alsof ze bij de Gamma lopen, hoor je ze praten over hoe de badkamer ingericht moet worden,’’ lacht Monica. ,,De mannen werken vaak aan het huis zelf, inclusief elektriciteit, en vrouwen behangen, knutselen en verzamelen.’’ In de loop van de jaren zijn er twee huizen verkocht, omdat ze toe was aan iets nieuws, maar aan de andere poppenhuizen wordt nog altijd geknutseld. ,,Want het ideale poppenhuis is eigenlijk nooit af.’’


  www.ad.nl/
 • Afdelingsmentoraat 2015/2016

  Fotobond afdeling zuid-holland zuid


 • De Hef

  2de Prijs fotowedstrijd de Hef. De fotowedstrijd werd mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Vereniging Vrienden van de Hef, Stichting Bevordering Volkskracht en Stichting Montmartre aan de Maas. En er werd van harte samengewerkt met het Fotomuseum, Otto Snoek, Galerie Wind, Spar Matze, restaurant De Hef en de gebiedscommissie Feijenoord. De winnende foto’s zijn te zien in Galerie Wind. Daar hangt ook nog de fototentoonstelling ‘Luchtspoor’ van Otto Snoek.


  montmartreaandemaas.nl/winnaar-fotowedstrijd-de-hef/
 • Jaarboek Fotobond 2016

  Deze foto is opgenomen in het ‘Fotobond Jaarboek 2016’.


  fotobond.nl/jaarboek-fotobond-2016/
 • Hart van Holland 30 november 2016

  Artikel over mijn winnende foto van de Kracht van Rotterdam 2016. Klik op de afbeelding om de tekst te vergroten.


 • Hart van Holland 28 december 2016

  Interview door Frances Raboen n.a.v. de Kracht van Rotterdam. Klik op de afbeelding om de tekst te vergroten.


 • de Kracht van Rotterdam

  Juryrapport Fotowedstrijd 2016. Zie ook de rubriek de Kracht van Rotterdam


  www.dekrachtvanrotterdam.nl/fotograaf/monica-van-kleef/
 • Scherptediepte of gevoelsdiepte

  Mentoraat van afdeling zuid holland zuid 2016-2017


 • Fotoclub Rotterdam 115 jaar - 1,15 km2

  Een uitgave van de Fotoclub Rotterdam tgv het 115 jarig bestaan.


  www.fotoclubrotterdam.nl/index.php
 • Groeten uit Rotterdam, de andere stad

  Boekje met ansichtkaarten en een videofilm over het interview door Hart van Holland over dit project.

  Download PDF