• Artikel over mijn poppenhuizen

  1 november 2013

  Artikel in het AD oktober 2013

  Monica van Kleef heeft veertien poppenhuizen. Ze knapt ze op, richt ze in en gaat naar speciale ‘poppenhuisbeurzen’. En dat doet ze niet alleen, maar samen met haar echtgenoot.

  Woonkamer in het Victoriaanse poppenhuis

  Het begon allemaal met een lieve vader die een poppenhuis voor zijn dochter bouwde, maar de fascinatie voor poppenhuizen is bij Monica uit Hillegersberg nooit weggegaan. Zevenendertig jaar geleden, toen ze net getrouwd was, knutselde haar man het frame voor het allereerste huis in elkaar. Monica ging met het interieur aan de slag.
  ,, Het maken van dakpannen of piepkleine boekjes voor in de bibliotheek. Dat is maandenlang handwerk,’’ zegt ze.
  Het knutselen doet Monica vaak zelf, hoewel ze ook veel spulletjes op Marktplaats, beurzen en tweedehands markten koopt.
  Inmiddels heeft ze veertien poppenhuizen, van bakkerijen en stoffenwinkels tot herenhuizen en een bedoeïenentent. Maar de meest bijzondere is toch wel het Chinese poppenhuis, dat al jaren met veel zorg en liefde ingericht wordt.
  Het is niet geheel toevallig dat dit Monica’s lievelingshuis is. Vijftien jaar geleden kwam ze door twee Chinese studenten van haar man in aanraking met de Oosterse cultuur, wat resulteerde in het maken van Chinese schilderijen en het verzamelen van Oosterse spulletjes.
  ,,Die poppetjes zijn moeilijk te vinden. Sommige zijn speciaal voor mij gemaakt in Sjanghai,’’ zegt ze, wijzend op de Chinese figuren die tussen de minimeubels staan.
  Ook staat er een uniek Koreaans poppenhuis in huis. Ooit kocht Monica een pop voor haar Chinese poppenhuis bij een vrouw in Doesburg, ook een verzamelaar. Toen zij later op Markplaats tegen een Koreaanse poppenhuis aanliep, ontdekte ze dat de verkoper de man van deze vrouw was. Zij bleek te zijn overleden. Monica kocht het uit nalatenschap.
  ,,Met deze aankopen hadden de poppen hun huis weer terug.’’ 
  Samen met haar man bezoekt ze ook beurzen, waar piepkleine meubeltjes, plantenbakjes en andere poppenhuis accessoires ingekocht worden. Op de weg ernaartoe herkennen ze de andere bezoekers al: de stellen zijn boven de 60 jaar en de vrouw heeft vaak een brilletje op.
  ,,Net alsof ze bij de Gamma lopen, hoor je ze praten over hoe de badkamer ingericht moet worden,’’ lacht Monica. ,,De mannen werken vaak aan het huis zelf, inclusief elektriciteit, en vrouwen behangen, knutselen en verzamelen.’’
  In de loop van de jaren zijn er twee huizen verkocht, omdat ze toe was aan iets nieuws, maar aan de andere poppenhuizen wordt nog altijd geknutseld.
  ,,Want het ideale poppenhuis is eigenlijk nooit af.’’

  Lees meer >> | 1101 keer bekeken

 • Henri Senders

  9 oktober 2013

  Uitspraken van Henri Senders tijdens een interessante lezing over zijn werk:

  “Fotografie en beeldmanipulatie zijn niet hetzelfde. Ik ben niet iemand die de werkelijkheid probeert te reproduceren. Ik probeer beelden die mij raken te vangen. Creatieve fotografie gaat niet om ‘regels’ of ‘methoden’. Esthetiek, schoonheid en wat je mooi vindt staan centraal, niet zaken zoals de een derde – twee derde regel. Het gaat vooral om loslaten, kijken, proberen ………. “

  Lees meer >> | 823 keer bekeken

 • Lezing d.d. 28 maart 2013

  28 maart 2013

  De lezing in de bibliotheek van de Romeynshof in Rotterdam-Ommoord ging over de fotostillevens en het "Chinese werk". De tekst is op aanvraag beschikbaar.

  Rechts: een illustratie van Herman Schouwenburg  van de bijeenkomst.Illustratie van Herman Schouwenburg

  Lees meer >> | 731 keer bekeken

 • Activiteiten tot nu toe

  18 december 2012


  2012 Expositie "KunstWerk aan de Winkel", Rotterdam
  2012 Expositie "Podium voor passie", Gemeentehuis Lekkerkerk
  2012 Expositie "Kunst- en atelierroute", Rotterdam
  2012 Expositie "Vier de schoonheid", Museumnacht Rotterdam
  2011 Expositie "Friday night Charity"
  2009 Expositie Boesner galerie, Amsterdam
  2006 Expositie "475 jarig jubileum" Raad van State, Den Haag
  2000 Expositie "Portretten met een knipoog", Galerie Fascino Rotterdam
  1999 Expositie "Zomersalon", Haagse kunstkring

  1997 Expositie "Actuele kunst", Galerie Vrije Academie Den Haag
  1996 Expositie "Shopart", Rotterdam
  1994 Expositie "Actuele kunst", Stichting Open ateliers Rotterdam

  Lees meer >> | 828 keer bekeken

 • Meer blogs >>