Een Stad en een Gezicht. Dat is het project waar ik mij nu mee bezig hou. Ik ben aan dit project begonnen om een ander beeld van Rotterdam te laten zien dan geijkte plaatsjes van de hotspots. Geen urban landscape, geen stadspanorama's. Wel een portret tegen een achtergrond die daar met zorg voor uit is gezocht en achter is gemonteerd. Achtergrond en portret zijn even belangrijk en communiceren met elkaar. De achtergrond is daarom even scherp als het portret. Mijn bedoeling is om zo grootstedelijke problemen luchtig in beeld te brengen. Maatschappelijke issues als drukte, lawaai, vervuiling, nieuwkomers, woning schaarste, werkloosheid, overlast enz.. De titel geeft de richting aan van wat ik wil verbeelden.

 

Ik ben begonnen met StadsGezichten van mannen met baarden.  “Jan, Pier, Tjoris en Corneel, die hebben baarden” vind ik wel passen bij Rotterdam. De mannen zijn gefotografeerd tot hun middel en hebben een attribuut bij zich. Ik heb het liefst dat de mannen niet in de lens kijken, niet te veel poseren. Handen spelen een belangrijke rol in het beeld. Ook let ik goed op gelaagdheid en uniformiteit in het gebruik van lijnen en kleuren. Het beeld moet duidelijk zijn, verrassend, geloofwaardig en ook een bepaalde emotie bevatten.

Wanneer je zo intensief contact hebt met de geportretteerden creëer je onbedoeld een band en wordt daardoor het selecteren erg moeilijk. Ik weet daarom nog niet zeker of dit project in een fotoboek (met of zonder interviews) zal gaan resulteren.
Latere zorg, want met het project StadsGezichten ben ik voorlopig nog lang niet klaar. Er zijn nog meer mensen te fotograferen en te interviewen die iets van Rotterdam vinden....

Reageer op dit bericht